Гільдія редакторів-ветеранів ЗМІ Сумської областіЧетвер, 28.03.2024, 14:47

Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню
Наші захоплення
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Нас відвідали сьогодні
Пошук по сайту
Форма входу

Головна » 2014 » Листопад » 23 » Яка журналістика буде в майбутньому
16:42
Яка журналістика буде в майбутньому

За роки незалежності у журналістиці відбулася зміна кадрів, за віком на заслужений відпочинок вийшли тисячі працівників ЗМІ, електронних структур. Навіть на Сумщині  помітно це, особливо на прикладі керівників редакційних колективів. Вони передали кермо у руки в основному своїм вихованцям і тепер мали б повне право спочивати на лаврах. Але, як кажуть , їм спокій і не сниться. Вони обʼєдналися  і чотири роки тому створили громадську організацію, яка прибрала назву «Гільдія редакторів-ветеранів Сумської області» і яка єдина в Україні. У ній виявили своє бажання співпрацювати близько 40 недавніх творців міськрайонних видань, яким стало актуальним допомагати тим, хто вирішив продовжити їх справу.

Цим людям з солідним досвідом є що сказати молодому поколінню, спрямувати їх у творчий пошук. Серед членів гільдії  три заслужених журналістів, два- члени Національної Спілки письменників України, більша частина- автори художніх, публіцистичних книг. Стимулом у їх житті стало змагання за отримання обласних літературно-краєзнавчої премії ім.Пилипа Рудя і премії заслуженого журналіста України Миколи Теницького. Остання започаткована обласною організацією НСЖУ, гільдією та редакцією райгазети «Білопільщина», яку тривалий час очолював Микола Іванович.

- Для нас це велика честь,-говорить головний редактор Наталія Калініченко. -  М.Теницький був самовідданий у роботі, наша газета неодноразово ставала  переможцем різноманітних конкурсів, а сам редактор регулярно виступав на сторінках  престижних видань.

Премія ім. М.Теницького щорічно присуджується ветеранам за активну творчу роботу в журналістиці, за публікацію в пресі злободенних матеріалів, які відображають життя земляків, аналізують пройдені шляхи до створення демократичного суспільства, здобули громадське визнання. Дипломи лауреатів вже отримали Олег Гончаров,Віктор Савченко, Петро Нестеренко, які нині проживають у Сумах. Вони відомі у журналістському колі, видали останнім часом «на гора» по кілька художньо-публістичних книг.

Члени гільдії нерідко збираються разом, обмінюються думками, враженнями від подій сьогодення. Для них стало правилом вітати один одного з днем народження, що є так важливим у вирі нинішнього життя. На засіданнях обговорюються різні питання, повʼязані з діяльністю засобів масової інформації області, до себе  в гості запрошуються депутати обласної ради, керівники підприємств та установ. Такі зустрічі з відомими політичними діячами області  Г.Поляковим, В.Чигринцем та іншими слугують у визначенні свого місця в житті, надихають на творення нових матеріалів. Перебування з екскурсіями у Путивлі, Краснопіллі, у лісовому господарстві Сумщини тощо залишили у серцях ветеранів приємні враження.

На черговому засіданні гільдії вирішено було зустрітися з тими, хто нині готує себе до творчої роботи.  20 листопада  її активісти були гостями студентів Сумського державного університету. Їх радо сприйняли керівники, насамперед  завідуючий кафедрою журналістики та філології доктор філологічних наук, професор Олена Григорівна Ткаченко. яка доручила одному з відомих наставників  кандидату наук з соціальних комунікацій, доценту Володимиру Олексійовичу Садівничому познайомити  майбутніх журналістів з ветеранами-редакторами.  На зустріч прибула численна група студентів. В.Садівничий , у минулому працівник обласних і районних газет, з приємністю привітав гостей, а потім надав слово голові обласної організації НСЖУ Віктору Михайловичу Бойку, \який у своєму виступі зупинився на сьогоденних завданнях журналістики, місці і ролі у цій діяльності завтрашніх працівників редакційних колективів. Вони повинні стати головними дійовими особами засобів масової інформації, з відповідальністю ставитися до висвітлення піднятих тем.

Студенти уважно слухали виступи гостей, насамперед Олега Івановича Гончарова, Миколи Івановича Гриценка, Юрія Вікторовича Фадєєва, Віктора Кириловича Савченка, Петра Андрійовича Нестеренка, Олександра Васильовича Козиря, які у виступах зупинилися на особливостях роботи у журналістиці, яка є станом душі, але водночас і нелегкою, що потребує щирості, чесності. І не лише божий дар, іскра творчості виведе їх на вершину визнання, а й цілеспрямована, щоденна наполеглива праця. Нинішня діяльність редакційних колективів газет, радіо, телебечення  має відмінності від тієї, що була років двадцять, тридцять тому, але у своїй кінцевій меті повинна слугувати читачам, людям, які будують нове життя, демократичне суспільство, вільну, незалежну Україну.

Творчий обмін думками, відповіді на запитання студентів засвідчили про те,що  майбутні кадри нашої преси здобувають міцні теоретичні знання, їх потрібно постійно закріплювати на практиці. Всі були одностайні у тому, що майбутня журналістика має з гідністю продовжити справу старшого покоління. На закінчення зустрічі  доцент В. О. Садівничий познайомив гостей з матеріально-технічною базою кафедри журналістики та філології державного університету. Всі оглянули  навчальні кабінети та лабораторії, в яких створені всі умови для засвоєння  програмового матеріалу.

На засіданні цього дня було  обговорено також питання подальшої діяльності гільдії редакторів-ветеранів. Вирішено наступного року провести зустріч з редакторами міськрайонних газет, а також відзначити перше 5-річчя гільдії.  Визначено і чергового лауреата обласної премії ім. заслуженого журналіста України Миколи Теницького. Ним став  ветеран , який віддав газетній справі майже все своє свідоме життя, колишній редактор райгазети «Путивльские ведомости» Леонід Павлович Шестаков. Він і нині віддається сповна журналістській справі, є депутатом районної ради, вихователем, наставником молодої зміни.

 

            Коротка довідка

 

Леонід Павлович Шестаков народився 10 січня 1940 року. У пресі з 1956 року. У 1968 році призначений редактором Середино-Будської райгазети «Знамя труда». На той час він був наймолодший редактор в Україні. Після дворічного навчання у ВПШ  його у 1972 році  призначено редактором Путивльської райгазети , яку очолював до виходу на заслужений відпочинок. Л.Шестаков відомий як автор злободенних матеріалів у республіканській, обласній пресі, обирався депутатом обласної, районної рад. Користується повагою серед жителів Путивльщини. Редагує газету райлікарні «Наша больница».

 

Фотозвіт про зустріч можно переглянути у фотоальбомі     "Зустріч із студентами Сумського державного університету"

Переглядів: 815 | Додав: vitalbravo71 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Київський час
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Свята України
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 31
Наші друзі
Copyright MyCorp © 2024 Безкоштовний хостинг uCoz