Гільдія редакторів-ветеранів ЗМІ Сумської областіЧетвер, 25.04.2024, 06:30

Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню
Наші захоплення
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0
Нас відвідали сьогодні
Пошук по сайту
Форма входу

Головна » 2012 » Вересень » 13 » Лист - звернення до членів Національної спілки журналістів України
11:44
Лист - звернення до членів Національної спілки журналістів України


Шановні колеги!

На XII з'їзді НСЖУ була порушена актуальна тема, яка дискутується в нашій спільноті вже декілька років тема окремої журналістської профспілки.

З такою пропозицією вийшов народний депутат, а до того - головний редактор львівської газети "Високий замок" Степан Курпіль. З трибуни з'їзду я підтримав колегу і висловився за те, що спілці журналістів доцільно вивчити питання про заснування чи то поступову трансформацію в профспілку.

Чому виникли такі думки? За роки незалежності в Україні вже були спроби організувати національну профспілку, яка б об'єднувала журналістів. На сьогодні заявляє про себе незалежна медіа-профспілка, центральний офіс якої знаходиться в Києві, діє профспілка працівників ЗМІ у Донецькій області, існує профспілка "Журналіст України" - можливо це ще не весь перелік. Але всі ці організації - не мають достатньої сили по-справжньому захищати соціальні та економічні інтереси працівників нашої великої галузі.

Статутні завдання спілки журналістів і профспілки хоча багато в чому сходяться, але й суттєво відрізняються. І це визначено законодавчо: якщо спілка журналістів захищає професійні, соціальні та економічні інтереси журналістів-членів НСЖУ, то профспілка своєрідна страхова компанія для усього колективу засобу масової інформації чи інформагентства.

Згідно з діючим законодавством профспілка має за мету захист професійних, трудових, соціальних, економічних прав та інтересів працівників в державних, господарських органах місцевого самоврядування, об'єднаннях підприємств і громадян. Профспілка має повноваження домагатися здійснення права кожного свого члена на працю, справедливу її оплату, підвищення життєвого рівня. Для цього вона бере участь у розробленні галузевих нормативних актів з соціально-економічних питань та трудових відносин, укладає колективні договори та галузеві угоди з власниками, роботодавцями та домагається їх виконання, бере активну участь у вирішенні колективних трудових конфліктів, створює свої системи добровільного соціального страхування і соціального забезпечення та інше.

Такі широкі повноваження, підкріплені фінансовими можливостями -щомісячні внески, інші надходження, - дадуть змогу по-діловому захистити права та інтереси кожного працівника інформаційної галузі, а не тільки членів НСЖУ.

Водночас, функціонування загальнонаціональної профспілки працівників засобів масової інформації є надзвичайно складною темою і потребує широкої дискусії серед колег.

Тому прошу висловити власні міркування щодо потреби у профспілці працівників ЗМІ. Листи прошу надіслати на адресу spilka@nsju.org



Олександр БРИЖ, секретар НСЖУ,

головний редактор газети "Донбасс"


Переглядів: 809 | Додав: vitalbravo71 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Київський час
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Свята України
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 31
Наші друзі
Copyright MyCorp © 2024 Безкоштовний хостинг uCoz