Гільдія редакторів-ветеранів ЗМІ Сумської областіСубота, 20.04.2024, 07:53

Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню
Наші захоплення
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Нас відвідали сьогодні
Пошук по сайту
Форма входу

Головна » 2012 » Грудень » 1 » Не старіють душею ветерани...
21:32
Не старіють душею ветерани...


На фото: Члени гільдії під час зустрічі у Путивлі.

   Під час зустрічей почуття людські теплішають, а бентега творчості зростає. Тож й зрозумілий цей потяг до спілкування, обміну думками, адже до цього і налаштовує такий прекрасний період року. От тому і знову зустрілись докупи члени гільдії редакторів-ветеранів ЗМІ Сумської області, щоб побачитися, поділитися враженнями, дізнатися про те, чим займаються вільні нині від обов’язкових доручень журналісти, чий досвід може і нині знадобитися для молодих репортерів, нарисовців, оглядачів. Для людей, наділених талантом від бога, немає довгострокових відпусток, тільки тепер вони, як кажуть, на вільних хлібах.

      
    Розповідає голова гільдії, недавній редактор Краснопільської райгазети «Перемога» Олександр Козир:

-    Зворушливою була зустріч, убілених сивиною, але щирих душею, неспокійних на вдачу, невгамовних і на заслуженому відпочинку журналістів. Але чи відпочинку…

   Більшість із 35 членів гільдії і нині готують матеріали для різних періодичних видань, виступають у редакційних колективах, діляться враженнями від прочитаних публікацій.

   Так, Петро Нестеренко (м. Суми) – багатолітній редактор, і зараз тісно співробітничає з київськими і сумськими газетами, поповнив ряди Національної Спілки письменників України, майже щороку готує книги оповідань, новел чи повістей або нарисів. Він радо ділиться своїм досвідом з молодими колегами. Такий за натурою і Григорій Фастівець, який постійно цікавиться новинками літератури, бажаний гість у Буринській районній бібліотеці. Тут широко презентували його першу збірку оповідей «Вибір».

   А ще він активний учасник художньої самодіяльності, співає у місцевому хорі, кілька десятиліть успішно пасічникує і завжди пригощає колег своїм смачним медом та медовими наливками. Цього кремезного чоловіка з вусами і в українській сорочці радо сприймають у будь-якій компанії, а особливо коли це збираються творчі люди, то Григорія Федоровича не переслухаєш - у нього не пересихають оповіді та анекдоти.

   Спокій і не сниться Миколі Єросі з Глухова. Він автор кількох прозових і поетичних збірників, також активіст громадського життя. Микола Степанович є одним із засновників місцевого літературно-мистецького зібрання «Звенигора», який виховав десятки молодих журналістів, поетів, прозаїків, художників. Тож йому велика вдячність від цього загалу – недавно рішенням обласної ради за творчу діяльність «Звенигора» удостоєна обласної літературної премії імені Пилипа Рудя. Крім того, цими днями вийшла книга-літопис «Глухівщина у горнилі Великої Вітчизняної війни», авторський колектив якої очолював Микола Степанович. Творчу групу журналістів телеграмою з успіхом привітав Герой Радянського Союзу В.О. Батєха.

   Плідно продовжує працювати на військову тематику Олег Гончаров (м. Суми). Сільські бібліотеки та школи області поповнила його остання праця «Партизани – наша слава, наша гордість…». Вона зібрала спогади, нариси, статті, документи, які увічнюють подвиг партизанів і підпільників у період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років.

   Здібними вихователями молодої зміни зарекомендували себе Заслужені журналісти України Василь Дацько (м. Лебедин) та Дмитро Правдюк (м. Ромни), Леонід Шестаков (м. Путивль) – вони і нині очолюють редакційні колективи і успішно випускають газети районного рівня, певних організацій.

   Не можна не згадати і працю Бориса Вейсберга (м. Суми). Він багато літ очолює міське екологічне об’єднання «Зелений світ», постійно веде в обласному тижневику «Сумщина» тематичну сторінку «Храм природи». Його публікації можна почитати у журналах «Природа и человек», «Рідна природа», він співавтор відомої книги  «От Десны до Ворсклы».

   Відчувають пульс життя Ніна Багата (м. Охтирка), Іван Корнющенко (м. Конотоп) – ставши членами Національної Спілки письменників України, колишні редактори міськрайонних видань не переривають зв’язків з колегами, також виступають з публіцистичними матеріалами у пресі.

   Приємно читати і нову збірку поезій Миколи Гриценка (м. Суми) «Україна - Бджоловина». Основним лейтмотивом її є любов до рідної землі, улюбленої справи – пасічництва. Різноплановою є і книга Миколи Сердюка (м. С. Буда) «Время щуки и налима». Не зважаючи на недугу, Микола Олексійович працює, на його робочому столі чергова робота.

   Не спочивають на лаврах і Михайло Бруяка (м. Тростянець), Юрій Фадєєв, Василь Вовчанецький (м. Суми), Микола Завгородній (м. Білопілля), Борис Пасюга, Петро Нечвоглод (смт Велика Писарівка), Віталій Матвієнко (м. Глухів), Таїсія Шейна (м. Кролевець), Олександр Мірошник (м. Шостка) та інші.

   Прагнення творити, допомагати молодими присутнє у душі кожного ветерана і від цього додається неспокою, бажання бути постійно у строю. І не дивним є те, що на останньому своєму зібрання вирішено підготувати книгу спогадів про свою творчу діяльність, розповісти про тих колег, які відійшли в інший світ. Для усіх є прикладом невгамовна праця колишнього редактора з Білопілля, Заслуженого журналіста України Миколи Теницького. З ініціативи гільдії, обласної організації Національної Спілки журналістів та колективу газети «Білопільщина» засновано його премію. Першим лауреатом її стали Олег Гончаров і Віктор Савченко (м. Суми).

   Кожна зустріч ветеранів – то щирість у висловлюваннях, відверте обговорення проблем сучасного життя. Не випадково на такі зібрання запрошуємо тих, хто сьогодні творить історію області, України.

   Плідними були стосунки з депутатами обласної ради начальником обласного управління лісового та мисливського господарства Віктором Чергінцем, керівником фермерського господарства Григорієм Поляковим.

   На останню зустріч завітав генеральний директор ТОВ «Українські аграрні інвестиції» Олександр Костенко. Молодий керівник розповів журналістам про своє бачення подальшого розвитку агропромислового комплексу України, області, відповів на численні запитання.

   Гільдія практикує виїзди з тим, щоб познайомитись з містами Сумщини, сусідніми областями. Так, незабутніми були поїздки до Путивля – міста партизанської слави, Краснопілля, а також російського Бєлгорода. Тепер плануємо відвідати одне з сільськогосподарських товариств, лісове урочище «Образ», с. Великий Бобрик, багате на історичні події.

   Гордістю гільдії є і свій сайт – до нього можуть зайти усі бажаючі. На сторінках сайту розповіді про діяльність цього творчого співтовариства, розповіді про його членів, про редакторів-земляків, які очолювали, або нині очолюють засоби масової інформації України. Так, знайшли схвалення оповіді про Валентину Меншун, Анатолія Тарана, Михайла Прудника, вміщено їх твори.

   На сайті подаються різні довідкові матеріали, привітання з пам’ятними подіями у житті колег, тощо. На останньому засіданні гільдії вирішено розширювати діапазон таких публікацій. Відрадно, що користувачами сайту є колеги з різних регіонів України. Приємно читати привітання заслуженого журналіста України з Малина Житомирської області Івана Вознюка, Геннадія Тетерятника з Одеси, письменника з Ізраїлю Анатолія Петровецького та інших.

   У планах роботи гільдії різні акції, але щоб не проводили редактори-ветерани їх неспокій передається тим колективам, які свого часу вони очолювали, і, звісно, від цього тепліє на душі кожного з них. Відрадно, що ми відчуваємо всіляку підтримку з боку обласної організації Національної Спілки журналістів, її голови Віктора Бойка.

   Своїми думками про діяльність гільдії редакторів-ветеранів ЗМІ Сумської області діляться:  

          

        Петро Нестеренко (м. Суми):
-    Відрадно, що ми зібрані під крило гільдії. Її головою Олександром Козирем підготовлено книжечку «Редактори-ветерани Сумщини», де подаються оповіді про кожного з нас, надруковані дати народження, номери телефонів, тож тепер ми вітаємо один одного з пам’ятними подіями, це дозволяє постійно підтримувати між собою зв'язок і тому тепер ми у курсі справ про життя своїх колег. Думаю, що варто розробити певну методику про надання допомоги тим, хто її потребує.

         

      Леонід Шестаков (м. Путивль):
-     Спілкування з колегами надає наснаги, коли поспілкуєшся з ними, то на душі стає радісно. Здебільшого, усі беруть участь у заходах, які організовує гільдія.
    Мабуть про таку діяльність варто вже подумати і на рівні Національної Спілки журналістів України.

        

     Василь Дацько (м. Лебедин):
    Відрадно, що більшість колишніх працівників районок чи міськрайонок не припиняють творчої діяльності. Проводимо звіти під час яких колеги презентують свої роботи. Схвально сприйнято книги Григорія Фастівця, Миколи Сердюка, Миколи Єрохи, Олега Гончарова, Віктора Савченка, Миколи Гриценка, Петра Нестеренка та інших. Упевнений, що у діяльності гільдії є майбутнє, воно змушує не почивати на лаврах, гуртуватись з тим, щоб тримати руку на пульсі часу.

                                                       Занотувала К. Світланова


Переглядів: 1025 | Додав: vitalbravo71 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Київський час
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Свята України
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 31
Наші друзі
Copyright MyCorp © 2024 Безкоштовний хостинг uCoz