Гільдія редакторів-ветеранів ЗМІ Сумської областіСереда, 24.04.2024, 09:39

Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню
Наші захоплення
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Нас відвідали сьогодні
Пошук по сайту
Форма входу

Головна » 2016 » Лютий » 13 » НСЖУ та Асоціація місцевої преси підготували проекти документів, необхідних при роздержавленні друкованих ЗМІ
07:01
НСЖУ та Асоціація місцевої преси підготували проекти документів, необхідних при роздержавленні друкованих ЗМІ

Наприкінці 2015 року Верховна Рада зробила черговий важливий крок до Європи, прийнявши закон про реформування друкованих ЗМІ. Він вступив у дію з першого січня 2016 року.

Тож уже наприкінці січня в обласній раді відбулася зустріч керівництва обласного депутатського корпусу та місцевих комунальних друкованих засобів масової інформації Сумщини. Обговорювали питання, як спільно розібратися в юридичних аспектах реформування, за можливості забезпечити роздатковим матеріалом - зразками протоколів зборів колективів редакцій, договорів на висвітлення, «дорожньої карти» реформування комунальних газет.

Окрім того, обласні депутати не залишилися осторонь ситуації з ліквідацією газети «Народна трибуна» та направили спільне звернення обласної ради, обласної організації Національної спілки журналістів, Асоціації місцевої преси до правоохоронних органів та Адміністрації Президента щодо недопущення утисків свободи слова та перешкоджання журналістській діяльності. І вже є результати.

За підсумками проведеної роботи голова Сумської обласної організації НСЖУ Віктор Бойко та голова громадської організації «Асоціація регіональних ЗМІ Сумщини», депутат Сумської обласної ради Наталія Калініченко підготували відкрите звернення, яке наводимо без купюр.

 

Відкрите звернення до органів державної влади та місцевого самоврядування, які є співзасновниками друкованих засобів масової інформації

 

З 1 січня 2016 року в Україні набрав чинності Закон України «Про реформування державних та комунальних ЗМІ». Ухвалення цього Закону багато років очікувала журналістська спільнота, вітали Рада Європи та все європейське співтовариство, оскільки він забороняє органам влади та місцевого самоврядування бути співзасновниками ЗМІ та створює можливості журналістським колективам видавати незалежні газети.

Тож не лише його ухвалення, а й виконання його положень будуть усім нам іспитом на готовність іти демократичним шляхом, консолідуватися навколо законів, підтриманих більшістю депутатів Верховної Ради.

Другий місяць цей закон діє в Україні: і як друковані комунальні ЗМІ, так і співзасновники вже повинні робити відповідні кроки щодо виконання його вимог.

До 31 березня, як того вимагає стаття 4 Закону, трудові колективи повинні провести збори, на яких ухвалити рішення про спосіб реформування друкованого засобу масової інформації та редакції. У частині 1 статті 4 Закону зазначається, що трудовий колектив редакції має пріоритетне право у визначенні способу реформування. У свою чергу обласні, районні, міські ради та держадміністрації мають після надходження пропозиції трудового колективу прийняти рішення про реформування та спосіб реформування.

Маємо тверде переконання, що органи державної влади та місцевого самоврядування зроблять усі необхідні кроки для виконання норм Закону – не зволікатимуть із ухваленням відповідних рішень щодо реформування, не створюватимуть штучних проблем у стосунках із редакціями і не доводитимуть ситуацію до втручання правоохоронних органів.

На жаль, на Сумщині вже маємо випадки протизаконних дій співзасновників щодо редакції комунальних ЗМІ. Так, рішенням Глухівської міськради 17 грудня було звільнено з роботи головного редактора газети «Народна трибуна»,  а 24 грудня – ліквідовано саму редакцію. Ці дії оскаржуються в суді. І редактора відповідним рішенням від 29 січня вже поновлено на роботі. Є відповідна реакція й від Адміністрації Президента України.

Це не кращий приклад співпраці співзасновників і редакцій, тож давайте разом мінімізуємо можливі негативні наслідки, зробимо все можливе від нас, аби уникнути суб’єктивних підходів у вирішення такої важливої справи.  А головне – об’єднатись, аби в результаті реформування жодним чином не звузити інформаційний простір, зберегти трудові колективи і примножити майже сторічні традиції наших районних газет.

Проекти відповідних звернень готуються на рівні Адміністрації Президента, триває підготовка змін до інших законодавчих актів, які допоможуть провести реформування  максимально ефективно.

НСЖУ  разом із Асоціацією місцевої преси підготували проекти рішень та інших документів, необхідних при роздержавленні. Всі вони будуть надіслані редакторам. Якщо виникатимуть питання чи проблемні ситуації, просимо вас завжди звертатися до голови обласної організації НСЖУ Віктор  Бойка, голови ГО «Асоціація регіональних ЗМІ Сумщини», депутата обласної ради Наталії  Калініченко, у відповідні управління та відділи обласної ради та обласної державної адміністрації.

Сподіваємося на вашу підтримку та розуміння.

 

З повагою

голова Сумської обласної
організації НСЖУ                                     В.М.Бойко

голова громадської організації
«Асоціація регіональних ЗМІ Сумщини»,
депутат Сумської обласної ради                Н.Є.Калініченко

Переглядів: 681 | Додав: vitalbravo71 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Київський час
«  Лютий 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29
Свята України
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 31
Наші друзі
Copyright MyCorp © 2024 Безкоштовний хостинг uCoz