Гільдія редакторів-ветеранів ЗМІ Сумської областіП`ятниця, 19.04.2024, 09:38

Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню
Наші захоплення
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Нас відвідали сьогодні
Пошук по сайту
Форма входу

Головна » 2015 » Лютий » 15 » Онлайн-зустріч із земляком-науковцем
08:23
Онлайн-зустріч із земляком-науковцем

Нинішні події на сході України нікого не можуть залишити байдужими, а особливо науковців. Вони прагнуть своїми працями висловити своїми точку зору на агресію Росії, висвітлити передумови виникнення збройного вторгнення на терени України. Серед них активну, цілеспрямовану позицію посідає наш земляк, доктор історичних наук, професор Запорізького національного університету Ф.Г. Турченко. Він автор багатьох статей, розвідок на теми взаємовідносин сусідніх держав. Останньою його роботою є книга «Проект «Новоросія»: 1764-2014р. Ювілей на крові». Спільно з доктором історичних наук, професором Г.Ф. Турченко ним розглянуто 250-річний шлях взаємовідносин між Росією і Україною, розкрито історичні передумови виникнення в Російській імперії проекту «Новоросія», а також спроби його реалізувати у XVIII до початку XX століття. На конкретних фактах автори довели, що цього дотримувалися і Тимчасовий уряд в 1917 році, керівники СРСР та сучасної Росії, які, не визнаючи існування України, прагнули  взяти її під своє «крило», адже усіх приваблює географічне розташування, кліматичні , природні умови, багатства нашого краю.

З метою глибшого розуміння піднятої теми днями проведено скайп-зустріч з Ф.Г. Турченком. Вона проходила в онлайн-режимі за участі Запорізької обласної бібліотеки для юнацтва та Сумської обласної універсальної бібліотеки. Так, серед сумських учасників зустрічі були відомі вчені обласного центру Г.М. Івану́щенко – член вченої Ради Центру досліджень визвольного руху, головний редактор інтернет-проекту «Сумський історичний портал», кандидати історичних наук Г.І. Корогод, М.А. Михайліченко, Н.М. Демиденко, Л.І. Рожкова, Ю.О. Нікітін та інші.

Науковці під час презентації книги висловлювали свої думки, задавали запитання щодо теми в контексті сучасних подій. Геннадій Іванущенко сказав про своєчасність виходу праці, про те, що її треба видати не лише російською, але й англійською мовою, щоб англомовний світ мав змогу ознайомитись з українськими науковими працями. Історичні теми треба більше популяризувати серед молоді. Це завдання стоїть перед журналістами, закладами освіти , бібліотеками.

До участі в презентації книги прилучилися і культпрацівники, вчителі історії, прикордонники, краєзнавці, активісти ЗМІ Краснопільського району. Безперечно, цей захід викликав велику зацікавленість у тих, кому не байдужа доля України, хто цікавиться даною темою.

Краєзнавець, голова гільдії редакторів-ветеранів Сумської області Олександр Козир, який був ведучим заходу, щиро привітав гостя - колишнього випускника Осоївської загальноосвітньої школи, а нині відомого вченого-історика за участь в онлайн-зустрічі, розповів про його життєвий шлях. Федір Григорович був приємно вражений  увагою до його персони, виклав проблемні питання, які стосуються нинішньої ситуації в Україні.

- Інформаційна війна триває давно, і на ній розгорілася збройна. Проблема в тому, що наш північний сусід ніколи нас не сприймав. «Новороссия» і «русский мир» – це два поняття, які знаходяться в ідеологічному арсеналі росіян, вони керують ними і зомбують людей. Навіть такого слова «Новоросія» не існує, а в Росії уже почали писати її історію. Тому нам треба пояснювати, переконувати пересічних громадян, – сказав Федір Турченко.

Саме ці фактори змусили вчених написати книгу для широкого кола читачів, щоб показати людям правду. Перед авторами постало завдання виявити, звідки це почалося і де взявся штучно створений міф про Новоросію. На думку перших читачів книги це доведено фактами, статистичними, картографічними даними, які характеризують особливості політики російського режиму щодо України, «гібридної війни», що точиться на Донбасі.

Під час онлайн-зустріч земляки О.С. Ткаченко, В.С. Побідинський та інші акцентували увагу на своєчасність випуску книги, адже вона розкриває сутність виникнення в Криму, на донецькій землі сепаратистських настроїв, які сприяли вторгненню на територію нашої незалежної держави. Федір Григорович відповів на запитання присутніх.

До розмови приєдналися також голови районної ради Микола Приходько і райдержадміністрації Юрій Яремчук. Вони  висловили упевненість у тому, що перемовини на найвищому рівні у Мінську дозволять вийти з нинішньої кризи і дозволять налагодити мирне життя в Україні. Вони запросили Ф.Г. Турченка в гості на рідну землю, за його дорученням вручили книгу представникам місцевого прикордонного підрозділу, читачам районної бібліотеки .

Переглядів: 659 | Додав: vitalbravo71 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Київський час
«  Лютий 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Свята України
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 31
Наші друзі
Copyright MyCorp © 2024 Безкоштовний хостинг uCoz