Гільдія редакторів-ветеранів ЗМІ Сумської областіП`ятниця, 26.04.2024, 08:46

Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню
Наші захоплення
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Нас відвідали сьогодні
Пошук по сайту
Форма входу

Головна » 2019 » Липень » 12 » Ой, яка чудова українська мова...
11:00
Ой, яка чудова українська мова...

Голові Національної спілки журналістів України Сергію Томіленку

Причиною багаторічної тяганини з мовами в Україні є дивовижна  мовна безграмотність ст.10 Конституції України. А тому вона і образлива і злочинна.

По-перше, недержавних мов у природі не існує, якщо є Держава. Тому, що мови є основою багатонаціональної культури народу, а культуру очолює Міністерство, тобто Держава. Це логіка.

По-друге, для обслуговування Держави — політичної  надбудови — потрібна не мова, а лише її офіційний стиль. Тому, що вживання сквернослів’я, злодійського жаргону, стильової мішанини у документах і спілкуванні, не рекомендовано за законами мови і етики.

По-третє, визнання української мови вічно недорозвиненою є неперевершеним цинізмом.

По-четверте, лише народ здатний творити і розвивати  мову і культуру в цілому. Вони вже є у недержавних утвореннях.  Завдання Держави — піднімати культуру мови кожної особи різними методами.

Наведу бодай два приклади, як діє вживання стильованої мішанини у  державних документах. У 3-й статті за допомогою художнього прийому уособлення — відповідальність за діяння перекладене з посадової особи на Державу. Це — кримінал. У 5-й статті за допомогою художнього образу "джерело" закладена невизначеність приналежності влади і з’являється нерівнозначне двовладдя. Одна влада — народна —  недорідня, без власних органів, інша — державна — неповноцінна. І лише з її милості народ може здійснювати свою владу  через її органи.

Якщо в Україні немає добропорядних філологів, логіків, культорологів, дрімає спілка письменників України, то час творчій спілці журналістів прийти у бойовий стан.

Я пропоную Вам, пане голово, від імені НЖУ, а можливо разом з СПУ оприлюднити у газеті "Голос України" петицію до Президента України і Верховної Ради України з вимогою замінити 10 статтю Конституції України текстом у такій редакції:

"Всі мови громадян України є державними і знаходяться під  її захистом . Держава політична надбудова — є носієм офіційного стилю української мови і послуговується ним у державних справах".

З повагою, Борис Пасюга . Ветеран НСЖУ. смт Велика Писарівка, Сумська обл.

Переглядів: 584 | Додав: vitalbravo71 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Київський час
«  Липень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Свята України
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 31
Наші друзі
Copyright MyCorp © 2024 Безкоштовний хостинг uCoz