Гільдія редакторів-ветеранів ЗМІ Сумської областіЧетвер, 28.03.2024, 18:04

Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню
Наші захоплення
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Нас відвідали сьогодні
Пошук по сайту
Форма входу

Головна » 2016 » Серпень » 21 » Про газету з берега Сули
07:12
Про газету з берега Сули

На фото: автор книги, редактор недригайлівської районної газети «Голос Посулля» Ігор Скрипченко; директор Недригайлівського краєзнавчого музею Іван Абаровський; заступник редактора газети «Голос Посулля» Жанна Абаровська

У вересні нинішнього року газеті Недригайлівського району Сумської області «Голос Посулля» випонюється 85 років. На сьогодні це видання розповсюджується в районі з населенням 24,5 тисячі чоловік, а середній разовий наклад газети у 2016 році становить 4000 примірників.

За час видання газета мала різні назви, співзвучні тодішнім історичним епохам: «Колективіст-ударник» (1931-1941 рр.), «Сталінський клич» (1944-1956 рр.), «Ленінська зоря» (1956-1962 рр.), «Світло Жовтня» (1965-1991 рр.), а редакційний колектив очолювали 25 чоловік – 17 редакторів і 8 т. в. о. редактора. Кожен з них у тій чи іншій мірі вивчав історію видання, збирав архівні документи, найяскравіші на той час світлини. Та лише нинішньому керівникові редакції – Ігорю Скрипченку – вдалося систематизувати всі зібрані матеріали, узагальнити їх і увічнити. Увічнити в формі магістерської роботи, яку успішно захистив на кафедрі журналістики та філології Сумського державного університету, і в щойно виданій книзі «Голос Посулля»: щиро й правдиво». Магістерське дослідження безпосередньо  пов'язане з науковими розробками кафедри журналістики та філології Сумського державного університету. Тема магістерської роботи є частиною комплексної наукової теми кафедри «Особливості формування національного інформаційного простору України: від радянської системи ЗМІ до демократичної моделі».

Про все це йшлося на презентації книги, що відбулася нещодавно в краєзнавчому музеї Недригайлова. У заході взяли участь науковці, керівники району, представники громадськості селища – журналісти, вчителі, краєзнавці, ветерани праці. З Сум приїхали ті, які науково, творчо й технічно допомагали виданню цієї книжки. Серед присутніх – професор, доктор філологічних наук, завідувач кафедри журналістики та філології Сумського державного університету Олена Ткаченко, доктор наук з соціальних комунікацій Володимир Садівничий, голова Недригайлівського земляцтва, редактор газети 1983-1991 років Іван Бойченко, голова обласної організації Національної спілки журналістів України Віктор Бойко, а також інші відомі науковці та журналісти.

Презентацію зацікавлено, з глибоким знанням справи провела заступник редактора «Голосу Посулля» Жанна Абаровська – досвідчений журналіст, визнаний на Сумщині майстер слова, і не лише прозового, порядна й авторитетна на Недригайлівщині людина. Її змістовне вступне слово цікавими ідеями, конкретними фактами доповнювали не менш авторитетні виступаючі, яким вона надавала слово.

На фото: доктор наук з соціальних комунікацій Сумського державного університету Володимир Садівничий; заступник завідувача кафедри журналістики та філології СумДУ Ольга Садовнікова; професор, доктор філологічних наук, завідувач кафедри СумДУ Олена Ткаченко

У книзі простежується весь 85-річний шлях «районки», на тлі історичних епох аналізується контент видання з огляду на минувшину й сучасні перспективи реформування місцевої преси. Крім офіційних документальних джерел, матеріалом дослідження автору слугували газети «Колективіст-ударник», «Сталінський клич», «Ленінська зоря», «Світло Жовтня» та «Голос Посулля». Недригайлівщина ніколи не могла бути осторонь загальнодержавних процесів, і це наглядно відображалося на шпальтах місцевої газети. Практично в кожному номері віддзеркалювалася та чи інша подія в житті району, і якщо відкинути ідеологічне навантаження часопису, то перед нами постає велика картина життя наших попередників – сумлінних і відданих своїй справі хліборобів, тваринників, механізаторів, вчителів, лікарів, службовців.

Щоб підготувати таку фундаментальну роботу, автору довелося опрацювати чимало архівних матеріалів у найпрестижніших бібліотеках України, побувати в різних музеях та архівах. Тому я можу стверджувати, що «Голос Посулля»: щиро й правдиво» – закономірний плід глибокого наукового дослідження досвідченого журналіста-практика, правдива книга, роздуми про події давно минулі, теперішні й прийдешні. 

Ігор Скрипченко

Цієї книги я чекав з нетерпінням. Сам порівняно добре знаю історію Недригайлівщини, районної газети, в редакції якої пропрацював майже 18 років. Якби автор відступив від правди хоч на півкроку, допустився б якоїсь помилки, неточності, відійшов би від об’єктивності, я це відразу помітив би. На щастя, цього не сталося. Ігорю Скрипченку вдалося ретельно відібрати зерна історичної справедливості й істинної науковості від рясної полови всіляких вигадок, перекручень, огульних звинувачень, замішаних на ідеологічній заангажованості, політичних спекуляціях та антинаукових теоріях. Без обмежень вірю автору ще й тому, що він є не лише свідком історичних подій становлення місцевої преси нової доби, а й безпосереднім учасником цього процесу, видає інформацію, так би мовити, з перших вуст. У той же час він ніде не виступає "законодавцем моди", а старається до кінця бути об’єктивним істориком, неупередженим розповідачем про те, що було і що є в діяльності ЗМІ. Події та факти, пропущені через його серце й душу, лягають на сторінки книги відвертими і правдивими словами.

Це перша книга на Сумщині, в якій на прикладі досить поширеного типу періодичних видань України (недригайлівської районної газети «Голос Посулля») на якісно новому рівні, системно осмислюється функціонування місцевої преси, основні етапи та особливості її розвитку в цілому. 

Мала преса України сьогодні перебуває в процесі роздержавлення. Згідно із «Законом про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», що вступив у дію з 1 січня 2016 року, вперше за всю історію існування районні газети отримали реальну можливість вийти з-під «опіки» органів влади, стати вільними і незалежними – виданнями громад, а не владних структур. Саме дотримання комплексного підходу, використання автором порівняльно-історичного методу дозволяють читачеві глибше зрозуміти природу еволюції друкованих ЗМІ, становлення національного інформаційного простору, утвердження нової інформаційної політики. Не випадково цим актуальним питанням автор книги приділяє достатньо уваги.

Добре знаємо: на концепцію газети завжди впливала загальнополітична ситуація в країні, постійно змінювалася тематика публікацій відповідно до лінії центрального керівництва. Але автор книги (віддаю йому належне) залишився вільним від тиску ідеології та емоцій. Синтетичний огляд подій та фактів, зацікавлене і неупереджене з’ясування на основі багатого джерельного матеріалу їх витоків, оригінальність думок, популярний і ненав’язливий тон викладу вигідно вирізняє цю працю, ставить її в перший ряд регіональних надбань наукової журналістики.

Для книги характерна стилістична нескаламученість, відсутність будь-якого натяку на форсування почуттів. Вона розрахована на широке коло читачів. Студентам, колегам-журналістам для об’єктивного опануванні історії, теорії розвитку та проблематики регіональних медіа «Голос Посулля»: щиро й правдиво» буде як приємна і необхідна знахідка.

На фото: слова попросила вчитель української мови та літератури Недригайлівської середньої школи Валентина Даниленко

На фото: враженнями про книгу ділиться заступник головного редактора обласної газети «Сумщина» Тетяна Голуб

Іван БОЙЧЕНКО,

ветеран журналістики,

редактор Недригайлівської районної газети (1983-1991 рр.),

голова Недригайлівського земляцтва в м. Суми

Переглядів: 822 | Додав: vitalbravo71 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Київський час
«  Серпень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Свята України
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 31
Наші друзі
Copyright MyCorp © 2024 Безкоштовний хостинг uCoz