Гільдія редакторів-ветеранів ЗМІ Сумської областіП`ятниця, 29.03.2024, 03:12

Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню
Наші захоплення
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0
Нас відвідали сьогодні
Пошук по сайту
Форма входу

Головна » 2021 » Березень » 4 » Запах дощу над Краснопіллям
14:21
Запах дощу над Краснопіллям

Така вже людська сутність: запам’ятовувати певні шматки з дитинства навіть до свого відходу в інший світ. Для нашого земляка, у майбутньому доктора філологічних наук, професора Леоніда Ушкалова це також не було винятком. Він мешкав на околиці селища Краснопілля і, мабуть, чи не найглибше від своїх однолітків спізнав принади довколишньої природи, її красу, адже його хатка розташовувалася на вулиці Зеленій, що в колишньому так званому Савченковому хуторі. Тут навколо чисте повітря, свіжість і прохолода від ставка, який за десяток-другий метрів від житла. А навколо лісові багатства, що й кликали постійно до себе хлопця. І він був зачарований цією красою, у його серце все це відкладалося, зберігалося у пам’яті.

В початковій школі. Краснопілля. 1964 рік
Чи не звідси почалася його прихильність до слова милозвучного, ліричного, поетичного? Тоді й гадки ніхто не мав, що Леонід з дев’яти років пробує віршувати, занотовував перші образки до свого записника. Юний автор викладав на аркуш учнівського зошита те, що бентежило, хвилювало, на довго залишалося у серці. Саме про ці моменти в житті Леоніда Володимировича, який пізніше став відомим ученим-літературознавцем, автором сотень блискучих робіт з історії української літератури і філософії, але, на жаль, який так рано пішов у засвіти, і йдеться у книзі-спогаді його дружини Олександри і сина Олександра «Запах дощу. Спогади про Леоніда Ушкалова».

В армії. 1975 рік

Ці рядки для заголовку саме взяті з того образу, що закарбувався біля серця їх чоловіка і батька до останнього подиху. Леонід Володимирович у своїх небагатьох поезіях отримує натхнення від того, що «на конюшині джміль гуде», що сипонув «на груди перлами дощ», який «краплистий надходить і гримить, і виє, і листочки на деревах дочиста він миє». Він відчував його запах, запах рідної землі:

запах  дощу на долонях,
   губи тремтливі і плинні,
срібний карасик заплутався
у сонячному жабуринні.

Ці химерні рядки тонко передали ті відчуття, які супроводжували митця з дитинства, мрійливо поглядали над ним, коли творив дивовижні речі, коли виношував плани, пестив синочка.

 

Першокурсник Харківського університету. 1977 рік

Автори неординарно підійшли до структури побудови книги. Шість її розділів зримо передали читачам внутрішній світ ученого, який розпочався у Краснопіллі, а потім проліг до Харкова, де Леонід здобув фахову освіту, прилучився до наукової роботи. Вона для нього плідна, терниста, довготривала, але значима, насамперед тим, що дала початок новому підходу у вивченні творчості велетів української еліти, насамперед Т. Шевченка, Г. Сковороди, М. Драгоманова, Панаса Мирного, Г. Квітки-Основ’яненка. Вилаштувався цілий ряд тем, що засяяли новими гранями у світобаченні Л. Ушкалова. Шанувальники його творчості, викладачі вузів, студентство, учительство глибше зрозуміли філософські мотиви творів Григорія Сковороди, його зв’язків з античною культурою. А чого вартує гроно розвідок про українське бароко! І це не данина моді, а виважений, ґрунтовно досліджений згусток матеріалу про цей вид мистецтва в українській історії.

На початку наукової і педагогічної діяльності. 1982 рік

У науковому колі Л. Ушкалова знають насамперед як автора академічних розвідок з історії української літератури, філософії та богослів’я, науково-популярних праць, дитячих книжок, сотень статей. Упорядник, перекладач, автор передмов, приміток і коментарів до великої кількості видань. Серед відомих його праць «Моя Шевченківська енциклопедія: із досвіду самопізнання», «Шевченко від А до Я», «Сковорода від А до Я», «Сковорода, Шевченко, Фемінізм…: Статті 2010-2013 років», «Ловитва невловного птаха: життя Григорія Сковороди», «Чарівність енергії: Михайло Драгоманов» та інші.

Два майбутніх письменники. 1983 рік

Кожна сторінка споминів про Л. Ушкалова свідчить про те, що він був «звичайна, жива, а не забронзовіла людина». Його поважали студенти педагогічного університету, був шанований серед колег. І, як засвідчують дружина і син, Леонід Володимирович повністю віддався викладацтву, вивченню архівних джерел, що було першоосновою його роботи. Кафедрі української літератури педагогічного університету ім. Г. Сковороди, де працював він професором, після смерті ученого присвоєно його ім’я.

Сотні статей, розвідок, публікацій, книг, монографій, сотні поїздок, зустрічей давали йому наснагу, теми для наступних розвідок. У книзі подані окремі поетичні твори професора, його листування не тільки з колегами, а й родиною. Прикметно, що в книзі можна познайомитися з окремими епізодами сімейного життя, навчання, відпочинку родини, подані фрагменти епістолярної спадщини. Згадується про їх приїзди до Краснопілля, коли була жива мама Леоніда Володимировича. Ушкалови відвідували книжковий магазин, що працював у райцентрі, наснажувалися на природі, трудилися по господарству. А у вільні години батько з сином поспішали на футбольні матчі за участю команди «Явір».

 

Слід згадати і про те, що дружина, до речі, однокурсниця Леоніда, постійно допомагала чоловікові у його титанічній роботі. Син Сашко – відомий український поет, автор кількох книжок, він кандидат філологічних наук. У розділі споминів «Час збирати каміння» подано твори молодшого Ушкалова. Цей текст йому давався важко. Не обійшли увагою книжечку і друзі Леоніда, які подали йому присвяти.

Книга «Запах дощу. Спогади про Леоніда Ушкалова» вийшла у київському видавництві «Дух і літера» (серія «Постаті культури»). Вона засвідчила про визначний вклад в українську літературу нашого земляка, видатного представника харківської філологічної школи.

О. КОЗИР

голова гільдії

 

 

Переглядів: 348 | Додав: vitalbravo71 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Київський час
«  Березень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Свята України
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 31
Наші друзі
Copyright MyCorp © 2024 Безкоштовний хостинг uCoz