Гільдія редакторів-ветеранів ЗМІ Сумської областіПонеділок, 29.04.2024, 01:31

Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню
Наші захоплення
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Нас відвідали сьогодні
Пошук по сайту
Форма входу

Головна » 2014 » Квітень » 24 » Депутати наполягатимуть на роздержавленні комунальної преси
10:18
Депутати наполягатимуть на роздержавленні комунальної преси

Народні депутати обіцяють зареєструвати новий законопроект про роздержавлення преси. Про це повідомляє «Телекритика». Зокрема голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко.

Він сказав, що засмучений тим, що напрацьований до другого читання законопроект його колеги навіть не захотіли відправити на повторне друге читання. «Ми зареєструємо новий проект про реформування державної і комунальної преси», - сказав він.

Також не задоволений результатами голосування голова підкомітету з питаньтелебачення і радіомовлення Комітету з питаньсвободи слова та інформації Микола Княжицький, який вважає, що державних ЗМІ не повинно бути. «Щоб зберегти українську мов учи культуру, не обов'язково зберігати комунальні і державні друковані ЗМІ. В державі дійсно мають бути програми, які б на грантових засадах допомагали комерційним і некомерційним структурам пропагувати національні ідеї, мову і культуру, приміром, через Мінкульт», - сказав народний депутат.

Пан Княжицький нагадав, що раніше також реєстрував свій законопроект про роздержавлення преси, і тепер має намір його переєструвати. «Я буду наполягати на своєму проекті, який навіть радикальніший, ніж той, що відхилили», - зазначиввін.

Надзвичайно розчарувала позиція депутатів з фракції «Свобода», які не захотіли підтримати роздержавлення преси, члена фракції УДАР Ірину Геращенко. «Нагадаю, що і створення суспільного мовлення, і роздержавлення преси, є зобов'язаннями України перед Радою Європи, і ми їх маємо виконати. Ці газети залишаються заповідником радянщини, колективи мають виконувати вказівки влади, писати нескінченні хвалебні оди, розповіді про засідання, поїздки в поля, що не є правильним. Очевидно, що держава повинна захищати свій інформаційний простір, і проводити свою інформаційну політику. Але в інший спосіб: є сучасні механізми, через держзамовлення, через грамотну пропагандистську позицію доносити цю політику, а не тримаючи насильно в резервації ці комунальні газети. Очевидно, що наша фракція наполягатиме на внесенні нового проекту і прийнятті цього закону ще цього року. Але дуже-дуже прикро, що цей процес відтерміновується в часі на кілька місяців», - сказала вона.

Представник фракції «Свобода» Ігор Мірошниченко запевнив «Телекритику», що «свободівці» не є категорично проти роздержавлення преси. «У нас сформувалися групи медіа олігархів, і їм не вистачає лише вишеньки на торті - комунальних ЗМІ, які мають певний вплив на місцевому рівні. І відповідно вони хочуть найближчим часом їх приватизувати», - зазначив він, не уточнивши, звідки у нього така інформація.

На думку депутата, на сьогодні комуналки - це осередки української мови, культури й офіційної інформації. Це органи, в яких депутати можуть опублікувати свої звіти, донести до виборців свою позицію. А після приватизації вони виставлятимуть такі тарифи, що такі звіти зможуть опублікувати тільки багаті депутати.

Підтвердивши, що фракція  підтримує європейський шлях, Ігор Мірошниченко запевнив, що все буде добре і державні ЗМІ поступово роздержавлять. «Треба подивитися, як працюватиме ця преса при новій владі. За самоцензуру треба знімати керівництво. І зараз є жорсткий громадський контроль. Принципи чесності мають розповсюджуватися на будь-які ЗМІ, незалежно від форми власності: комунальна, чи приватна. Комунальна означає,що фінансування з місцевого бюджету, а не лизання всіх місць місцевій владі. Журналісти не повинні цього робити», - зауважив він.

Нагадаємо, 17 квітня Верховна Рада не змогла ухвалити закон про роздержавлення ЗМІ. За відповідний законопроект № 2600 «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» проголосували лише 204 народні депутати.

За відправлення законопроекту на повторне друге читання проголосували ще менше народних депутатів - 197 голосів. Внаслідок двох голосувань законопроект було відхилено і знято з розгляду.

Служба інформацii НСЖУ

Джерело:  http://nsju.org/index.php/article/3540

Переглядів: 733 | Додав: vitalbravo71 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Київський час
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Свята України
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 31
Наші друзі
Copyright MyCorp © 2024 Безкоштовний хостинг uCoz