Борошно
змішати з цукром, влити воду і замісити круте тісто, тонко розкачати і
порізати на тонкі смужки. Обсмажити у фритюрі (киплячій олії), викласти
на паперовий рушник, щоб прибрати зайвий жир, і посипати
цукром-пудрою.
Деруни
1 кг картоплі
2 яйця
2-3 ст.л. борошна
1 цибулина
рослинна олія
сіль, перець
Картоплю
почистити і натерти на мілкій тертці. Додати яйце, дрібно посічену або
натерту на крупній тертці цибулину, борошно, сіль і перець і все
ретельно змішати. На розігріту сковорідку налити олію і ложкою
викладати картопляну масу у вигляді невеличких млинців. Обсмажувати з
обох сторін. Подавати з грибовою підливою. Деруни можна також подавати
зі сметаною або сметанно-лимонним соусом.
Щоб картопляна маса не темніла, спробуйте додати 1 ст.л. сметани.
Червоний борщ
800 г буряка
50 г сушених грибів
1 морквина
по 1 кореню селери і петрушки
3 л води
1 цибулина
3 ст.л. рослинної олії
4 ст.л. 9% оцту
4 ст.л. цукру
сіль, перець, зелень
Буряк
помити і відварити у мундирі, вистудити і порізати соломкою. Цибулю
порізати кубиками, обсмажити до золотистого кольору, додати натерті на
крупній тертці корені петрушки і селери і тушкувати до готовності.
Гриби замочити на 3-4 години у холодній воді, помити, залити 3 літрами
свіжої води, посолити і варити протягом 25 хвилин, додати порізану
кружальцями морквину, а через 10 хвилин тушковані овочі, оцет, цукор і
буряк. Готувати ще 5-7 хв, поперчити, подавати, присипавши зеленню.
Такий борщ можна подавати з вушками.
Солянка овочева
4 картоплини
5 квашених огірків
3 цибулини
1 морквина
0,5 банки чорних маслин
0,5 лимона
3 ст.л. томатного соусу
1,5 л води
1 ст.л. цукру
січена зелень кропу і петрушки
сіль, перець, рослинна олія
Огірки
порізати соломкою, цибулю - дрібними кубиками, картполю - крупними, а
моркву натерти на крупній тертці. В олії обсмажити моркву з цибулею,
додати огірки і томатний соус і тушкувати на маленькому вогні 5хв. Воду
довести до кипіння, опустити картоплю і варити протягом 10хв, додати
тушковані овочі, цукор, сіль і перець і варити до готовності. Подавати,
притрусивши січеною зеленню і додавши в тарілки по кружальцю лимона і
кілька маслин.
Салат Цезар з помідорами
1 головка зеленого салату
3 помідора
2 скибки білого хліба без шкірки
2 ст. л. ізюму
3 ст.л. оливкової олії
1 ст.л. бальзамічного оцту
1 зубок часнику
сіль, перець
Листя
салату порвати руками, полити заправкою (залишити 1 ст.л.), посипати
сухариками і промитим ізюмом і викласти скибочки помідорів (помідори
полити 1 ст.л. заправки). Для приготування заправки старанно змішати
оливкову олію, бальзамічний оцет, вичавлений часник, сіль і перець.
Помідори фаршировані овочами
5 помідор
1 морквина
1 яблуко
0,5 банки консервованого горошку
2 квашених огірка
сіль, перець, рослинна олія, зелень
Моркву
відварити, охолодити і натерти на крупній тертці. Яблуко почистити від
шкірки і насіння і разом з огірками порізати соломкою. Змішати моркву,
огріки, яблука і горошок, посолити, поперчити начинку і заправити
олією. У помідорів зрізати верхівку і вибрати середину. Нафарширувати
помідори овочевою начинкою і притрусити зеленню.
Якщо вам подобається гостріший смак, спробуйте додати у начинку 2 зубчики часнику (вичавіть їх через прес).