Гільдія редакторів-ветеранів ЗМІ Сумської областіСубота, 27.04.2024, 02:48

Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню
Наші захоплення
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Нас відвідали сьогодні
Пошук по сайту
Форма входу

Головна » 2017 » Серпень » 27 » Погляд. Козаки мимоволі
11:28
Погляд. Козаки мимоволі

Мої земляки після того прочитання довго уявляли  себе козаками з картини Рєпіна під час колективного складання листа турецькому султану. У місцевій газеті “Ворскла” навіть було показано деякі фрагменти з життя наших відомих пенсіонерів, яких до цього часу не полишило дитинство.


Основна фабула така. Місцевий  підосавул роздобув десь дубову колоду, щоб висікти (вирізати) з неї образ чи то рівноапостольного Великого Київського князя Володимира, чи врешті найгеніальнішого в історії України бабія (кажуть, що до прийняття християнства у князя Володимира було більше тисячі наложниць). Дізнавшись, що підосавул має намір затягти до двору велику дубову колоду, козацька дружина у розпачі розвела руки і видворила вусатого затійника разом з колодою геть. Та світ не без добрих людей, знайшовся пенсіонер — двоюрідний онук останнього історичного кобзаря України Єгора Мовчана і прихилив самобутнього різбляра на власному дачному подвір’ї. А надихав аматора у творчому пориві безпосередній козацький начальник - осавул, пенсіонуючий слухач (навчатися ніколи не пізно) Львівської художньої школи.


Коли густо полита творчим потом дерев’яна фігура була завершена, весела ватага дієвиків доставила її до крутого берега Ворскли і встановила там, відзначивши подію високими промовами, козацькими піснями та не менш козацькою кашею.   Ядром ватаги було художнє об’єднання «Джерело натхнення» імені Володимира Затуливітра.


У останньому дійстві взяв участь сам козачий отаман Сумської паланки, талановитий член національної спілки журналістів України генерал-полковник Віктор Лях. (Цікаво, у чиїх руках сьогодні гетьманська булава,  чи той чоловік козацького роду?)


Власною участю підтримав веселе дійство і селищний голова райцентру. А чом би й ні? Адже життя - це не лише суперечлива політика державних діячів, що завжди викликала негативні емоції.


Якась незначна крапелька народного гумору здатна підняти настрій людині на весь день, а тут - масові козацькі забавки. І та дерев’яна фігура Великого князя Київського на високому березі Ворскли ще багатьох відволіче від сумних дум.


Не було б погано, якби стилізовані фігури фольклорних і художніх героїв з’явилися у різних місцях. Вони би грали позитивну роль. Скажімо, хтось поніс сміття на вигін біля колишнього автопарку чи у придорожню канаву, а там - свиняче рило з Сорочинського ярмарку Гоголя. Можливо, це відверне бажання забобонних душ смітити там, де не належить.
 

Біля залізничного переїзду край міста Дергачі Харківської області на двох-трьох сотках землі розміщений об’ємний стилізований фрагмент з колишнього козацького життя. Помітивши його здалеку, водій автомобіля мимоволі знижує швидкість, щоб краще поглянути на оте диво, отже і не спокушується бажанням прошмигнути перед носом потягу.


На залізничному прогоні між Кириківкою і станцією Смородино був колись піонерський табір. А там лежала богатирська голова з відомої казки Пушкіна. Її поява перед очима пасажира потягу змінювала його думки.


Затійники веселого - корисні для суспільства люди. На жаль, їх часто не розуміють навіть рідні та близькі. І дуже добре що цю затію підтримав селищний голова.


Завдання влади - відвертати громадян від шкідливого. Наприклад, оця забавка в козацтво. Вона спрямована  на розділення суспільства на людей козацького та хамського чи гречкосійного походження. А то і більше. Ось нащадки російських козаків догралися до того, що з’явилися на нашому кривавому Донбасі зі зброєю в руках, щоб проливати нашу кров.


А на кого зовні схожі ті, хто вважає себе нащадками запорізьких козаків? Деякі з них своєю формою одягу нагадуюсь донських. Тут завдання влади надягти на них жовто-блакитні шаровари та білі полотняні вишиванки українського виробництва, а ще - навчити перукарів правильно формувати козацькі вуса і оселедці на головах, а молодь - стригти «під горщик».
 

Борис ПАСЮГА,
член гільдії.
 Велика Писарівка

Переглядів: 629 | Додав: vitalbravo71 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Київський час
«  Серпень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Свята України
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 31
Наші друзі
Copyright MyCorp © 2024 Безкоштовний хостинг uCoz